top of page

New to health-related language? Open our glossary in a separate window for easy reading! Terms in articles found in our glossary are highlighted.

Geciken DoÄŸum (Postterm Gebelik)

Updated: Nov 21, 2022

Bebeğinizin neden henüz gelmediği konusunda kafanız mı karıştı? Doğum gerçekleşecek tarihin üzerinden günler hatta haftalar geçti ama hala bebek yok, değil mi? Hamilelik sürecinizde yeterince vakit geçirdiğinizi hissediyor olsanız bile, hamileliğinizin bu son birkaç gününü deneyimlemenizi ve keyfini çıkarmanızı ama aynı zamanda kendinize yakın takipte bulunmanızı ve durumunuza aşina olmanızı söylemek için buradayız.


pregnant person in nursery
© Toa Heftiba














 

GecikmiÅŸ bir doÄŸumun temelleri - riskler ve nedenler


40 haftalık hamilelik, tam bir seyir veya tam dönem hamilelik olarak tanımlanır. 37 haftadan önceki doğumlara erken doğum, 42 haftadan sonraki doğumlara ise geç doğum denir (1). Genellikle, hamilelerin yaklaşık %5'i bilinmeyen nedenlerden dolayı 42. haftayı aşar (1). Bununla birlikte, postterm gebelik için risk faktörlerinin genetik olduğundan şüphelenilmektedir (önceki doğumlarınız da postterm olmuşsa, gecikmiş olma olasılığınız daha yüksek olabilir), obeziteniz var ya da doğum tarihiniz henüz gelmemiş olabilir. Neredeyse geldi! Bazen sağlık uzmanları son tarihi yanlış hesaplarlar, bu yüzden içiniz rahat olsun, bir şeylerin yanlış olma ihtimali çok düşük.


Hamileliğiniz 42 haftayı geçtiğinde, bebeğiniz için bazı ek riskler olabileceğini bilmek önemlidir. Hem bebek hem de doğum için iki tür risk vardır.


  • OluÅŸabilecek ilk risk, bebeÄŸin çok büyük olması yani fetal makrozomidir (2). Bu komplikasyon gecikmiÅŸ bir doÄŸuma neden olabilir. Bununla birlikte, bebek artık doÄŸum kanalına sığamayacağı için normal doÄŸum ÅŸansını da azaltabilir (3).

  • Ä°kinci risk, rahimdeki bir enfeksiyondur. Bu bir antibiyotik kürü ile tedavi edilebilir. Bunun belirtileri arasında ebeveynde ateÅŸ, terleme ve hızlı kalp atışı sayılabilir (4).

  • Üçüncü risk sizi korkutabilir, ancak sadece %0,4 oranında gerçekleÅŸme olasılığı vardır: Hamilelik 42 haftayı geçtikten sonra ölü doÄŸum riski artar (1). DoÄŸum genellikle bu durum gerçekleÅŸmeden önce indüklenir (2).

  • Son olarak, doÄŸum yönteminde komplikasyonlara neden olabilecek düşük amniyotik sıvı riski altında olabilirsiniz. Bu, bebeÄŸin sorunlar yaÅŸayabileceÄŸi ve sıklıkla doktorun sezaryen veya alternatif doÄŸum ÅŸekli önerebileceÄŸi anlamına gelir (5).

Bu komplikasyonları okuduktan sonra biraz paniklemeniz tamamen normaldir, ancak içiniz rahat olsun: bunlar çok nadirdir ve bebeğinizin sağlığı rutin olarak kontrol edilir. Sağlık uzmanınıza yaptığınız ziyaret sırasında kardiyotokografi testi (CTG) ve ultrason taramasına tabi tutulabilirsiniz. Bu testler doktorunuzun/ebenizin amniyotik sıvı hacminin durumunu belirlemesine, sizin ve bebeğinizin kalp atış hızını ölçmesine, rahim enfeksiyonunun dışlanmasına ve bebeğin vücut boyutunun değerlendirilmesine yardımcı olabilir. Bu testler yapıldıktan sonra sağlık uzmanınız sizin için en iyi çözümü bulacaktır. Bazı durumlarda, bu sadece doğumu tetiklemek de olabilir (1-2).


Hastanede doÄŸum tetiklenebilir mi? Bu durumda neler bekleyebilirsiniz?


İlk olarak, doğum eyleminin başlatılması, daha yüksek doğal vajinal doğum şansı sağlayan rahim kasılmalarını uyarmak olarak tanımlanır. Size reçete edilebilecek ilk şey, serviksin yumuşaması ve olgunlaşması içindir (1). İdeal bir senaryoda, kendi hormonlarınız serviksinizi daha rahat hale getirir (6). Burada rol oynayan ana hormonlara prostaglandinler denir. Doğumu teşvik etmek için size prostaglandinler (1, 6) içeren bir jel verilebilir. Aksi takdirde, rahim ağzınıza bir "balon" içeren bir kateter yerleştirilebilir. Bu balon salinle doldurulur ve serviksteki konumu onu genişletmeye yardımcı olur. Bazı durumlarda, serviksin olgunlaşması, doğumu başlatmak için yeterlidir. Ancak bu yeterli değilse yardımcı olabilecek başka tıbbi prosedürler de vardır (1, 6).


İkinci bir prosedür amniyotik kesenizin patlaması olabilir (3). Bunu 'su kırılması' olarak biliyor olabilirsiniz. Amniyotik kese artık sağlam olmadığında, bebek artık onun tarafından ayakta tutulamaz ve doğumun kısa bir süre sonra başlaması çok muhtemeldir. Kesenizde bir delik açmanıza yardımcı olabilecek bir kanca takılabilir. Amniyotik kese artık kapatılamaz, bu nedenle doğumun başlaması için daha yüksek bir şans sağlar.


Son olarak, sağlık uzmanınız size ilaç yazabilir; bu ilaçlar kasılmaları uyarmaya yardımcı olurlar. Böyle bir ilaç, oksitosinin sentetik bir versiyonunu içeren Pitocin'dir. Oksitosin, doğum sırasında uterus kasılmalarına neden olan bir hormondur (3).


Kendiniz doğum başlamasını tetikleyebilir misiniz?


Tarihsel olarak, modern tıp gelişmeden önce hamileler ve ebeler tarafından birçok farklı yol denenmiştir. Bugün bile bu yöntemlerden bazıları birçok kültürde yaygın olarak kullanılmaktadır. İlk olarak, uyarılmanın serviksin doğal olarak genişlemesine neden olduğu teorisi nedeniyle cinsel uyarılma potansiyel olarak etkili bir yöntem olabilir. Diğer yöntemler arasında, doğumu simüle etmek, yürüyüşe çıkmak ve müshil olan baharatlı veya ekşi yiyecekler yemek veya hint yağı tüketimi yer alır. Son olarak, ahududu yaprağı çayı, emeği teşvik etmeye yardımcı olduğu düşünülen geleneksel bir yaklaşımdır. Bu yöntemler tüm dünyada yaygındır ve birçok farklı kültürde karşımıza çıkmaktadır (1, 7).


Ancak, bu çözümleri destekleyen hiçbir güçlü bilimsel kanıt olmadığını size söylemek bizim sorumluluğumuzdur. Geçmişte insanlar tarafından yaygın olarak kullanılan geleneksel yöntemlerdir, ancak günümüzde zayıf kanıtlara sahiptir. Bu nedenle, sizin için en iyi yaklaşımı tartışmak için sağlık uzmanınıza danışmak her zaman en iyisidir.


Sonuç olarak, her şey başarısız olursa, o zaman bir sezaryen doğum yaklaşımı önerilebilir. Bununla birlikte, açıklanan tıbbi prosedürler genellikle vajinal doğumu teşvik etmek için yeterli olduğundan, bunun olasılığı nispeten düşüktür.

Sonunda, önemli olan tek şey, bu son, uzun birkaç günden sonra bebeğinizin yanınızda olacağıdır. Bu yüzden kendinize iyi bakın, tüm düşüncelerinizi ve duygularınızı sağlık uzmanınızla tartışın. Hamileliğin bu son, özel ama zor günlerinin tadını çıkarmaya çalışın!


 

Referanslar


  1. InformedHealth.org. Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006.

  2. Postterm pregnancy [Internet]. Uptodate.com. 2022. Available from: https://www.uptodate.com/contents/postterm-pregnancy-beyond-the-basics

  3. Overdue pregnancy: What you need to know [Internet]. Mayo Clinic.

  4. Chorioamnionitis: Causes, Symptoms, Diagnosis & Treatment [Internet]. Cleveland Clinic. 2022 [cited 11 March 2022]. Available from: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/12309-chorioamnionitis

  5. What Does Low Amniotic Fluid Really Mean [Internet]. intermountainhealthcare.org. 2022. Available from: https://intermountainhealthcare.org/blogs/topics/intermountain-moms/2018/05/what-does-having-low-amniotic-fluid-really-mean/#:~:text=Later%2Dstage%20pregnancies%20that%20experience,the%20delivery%20of%20your%20baby.

  6. Labor induction - Mayo Clinic [Internet]. Mayoclinic.org. 2022.

  7. Zamawe C, King C, Jennings H, Mandiwa C, Fottrell E. Effectiveness and safety of herbal medicines for induction of labour: a systematic review and meta-analysis. BMJ Open. 2018;8(10):e022499.




bottom of page